اولین مهندسی اروپایی ها، تجزیه و تصاحب یک سرزمین (بخش ۲)

ادامه از (بخش ۱)

شباهت های فرهنگی

برای صنعت ساختن ظروف سفالی، معمولا از خاک رُس استفاده می شده و می شود.  این نوع آثار معمولاً به عنوان سفال شناخته می شود، که یکی از اولین اشکال صنایع دستی عشایر امریکای امروزی شناخته شده است. همانند هنر و همچنین وسایل مورد مصرف زندگی، که در تاریخ ایران باستان استفاده می شد، و همچنین هنر سفالگری در بین طوایف در امریکا رایج بوده و از ظروف سفالی ساده ساخته شده، که از خاک رُس برای تهیه؛ و همچنین در نگهداری مواد غذایی زندگی روزمره هم استفاده می شده است.

 تاریخ آنتیک  منسوجات، گلیم و زیلوهای بافته شده قوم ناواهو در آمریکا

در زمان هایی که عشایر بومی بر بخش غربی قاره آمریکا امروزی  تسلط داشتند، طایفه ناواهو مهارت های صنعتگری منسوجات، پارچه و گلیم بافی را به دست آوردند. این مهارتی نبود که از طایفه سرچشمه گرفته باشد، اما در عوض، ناواهو ها از طوایف همسایه خود بنام پوئبلو ( Pueblo ) آموختند. هر چند که تاریخ منسوجات، پارچه و گلیم بافی از شرق این منطقه جاری می شود. در طول آن روزها، مردم طایفه ناواهو بیش از پیش به خطری قریب الوقوع برای سایر طوایف و همچنین روستاهای اسپانیایی مستقر در منطقه مذکور تبدیل شده بودند. در نتیجه، (کاپیتان کیت کارسون) به طایفه ناواهو حمله نموده و قسمتی از این طایفه را در (فورت سامنر) در طول سال  ۱۲۴۲ مطابق با ۱۸۶۳ واقع در نیومکزیکو زندانی نمود.

طایفه ناواهو در دوران حبس خود، صرفاً به دلیل دسترسی نداشتند به مواد و وسایلی برای ادامه صنعت گلیم بافی؛ این کار خود را متوقف نمودند. در ادامه و هنگامی که  ناواهو سرانجام به سرزمین های خود بازگردانده شدند، گلیم بافی و سایر منسوجات طایفه ناواهو یک بار دیگر مورد توجه سفید پوستان قرار گرفت.

حتی در روزهای اولیه، گلیمها  و منسوجات  این طایفه در سرزمین امریکا به دلیل طرح های منحصر به فرد، رنگارنگ و با دوام به خوبی شناخته شده بودند؛ و این نوع گلیم ها را برای سال ها حتی در بین سفید پوستان مهاجر هم ماندگار شد. با به میدان آمدن پشم ریسیده شده، در منطقه شهر جرمن پنسیلوانیا، طوایف ناواهو به رنگهای روشن تری روی آورده و همچنین بادوام تر منسوجات خود را ارائه می دادند. در همان مقطع تاریخ، دستگاهی که رنگ‌ها را ایجاد می نمود، این تکامل را به طوایف آمریکا نشان داد که به رنگ‌ها و طرح‌های سنتی خودشان دسترسی پیدا نمایند، که قبلاً از آن در اروپا  و یا در سرزمین آمریکا هم ناشناخته بودند. همانطور که راه آهن برای اتصال شرق به غرب ساخته شد، پست های تجاری آمریکای هم در طول مسیر گسترش ورود هر چه بیشتر مهاجرین اروپایی؛ شروع به ظهور نمودند. در این قبال امکان تجارت پارچه و گلیم های طایفه ناواهو نیز فراهم می شد. در کل، عشایر آمریکا به زودی متوجه شدند که تکامل در تغییر از پتو به گلیم، یک عملیات پرسود می باشد، و همچنین منسوجات در سراسر آمریکا از محبوبیت خاصی برخوردار شده بود.

با گذشت زمان و با ورود مهاجرین بیشتر ملل مختلف به (سرزمین موعود)، که اجبارا و در ادامه، عشایر بومی را از شکارچی و یا زارع؛ به خانه نشینی تبدیل نمود.  به لطف احیای صنعت نساجی سنتی در اواخر قرن بیستم و با تشویق شرکت (فرد هاروی)، قوم ناواهو ها با بازگشت به پشم و رنگ های طبیعیِ دستی؛ برای بافتن گلیم و پتوهای خود به موفقیت دست یافتند. شایان ذکر است که در طی قرن نوزدهم، گلیم های قوم ناواهو، و بویژه پتوهای اصلی این قوم بسیار کلکسیونی بشمار می رفتند. در واقع، به دلیل زیبایی و کمیاب بودنشان در سرزمین آمریکا، بسیار ارزشمند بودند. البته در آن زمان، گلیم، قالیچه و همچنین زیلو، هر سه بنام فقط (فرش) در آمریکا و اروپا شناخته شدند (rugs). هنوز فرق این سه نوع منسوجات مختلفِ دستباف برای غرب شناخته نشده است. سالیان بعد و با ورود فرش پارسی و یا ایرانی در زندگی غربی ها، اختلاف کاربردی این سه نوع بافندگی بیشتر برای غربیان شناخته شد؛ هر چند که هنوز بطور عامیانه در ادبیات فرهنگ انگلیسی، هر (زیر اندازی) را (راگ) که فرش می باشد می نامند.

...ادامه در (بخش ۳)

مدرس - سوری وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید